06.12.2016

Produžiti prelevmane i doneti Zakon o mleku

Asocijacija poljoprivrednika predložila je danas Vladi Srbije da se produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka, ali i da se u što skorije vreme donese Zakon o mleku.

BEOGRAD - Asocijacija poljoprivrednika predložila je danas Vladi Srbije da se produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka, ali i da se u što skorije vreme donese Zakon o mleku.

Taj zakon, kako navode u asocijaciji, trebalo bi ovu oblast da uredi na kvalitetan način gde bi pre svega farmeri bili vise zaštićeni od ucena i štetnih ugovornih obaveza koje diktiraju mlekare.

"Smatramo da država kroz podsticajne mere mora početi da menja rasnu strukturu goveda preusmeravajući se ka simentalskoj rasi koja zadovoljava kriterijume za mlekom, ali i mesom", navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

U toj asocijaciji navode da su ubeđeni da Srbija ima još uvek šanse u mlečnom govedarstvu ukoliko porodično poljoprivredno gazdinstvo bude prepoznato i podržano kao nosilac razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene evropske zemlje.

"I pored donetih mera, šteta u mlečnom govedarstvu je velika koja se ogleda u velikom broju gazdinstava koja su odustala od ove proizvodnje kao i na hiljade krava koje su završile na prinudnom klanju", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prerađivači prethodnih godinu i po dana nisu iskoristili priliku da pomognu farmerima da podignu konkuretnost na viši nivo, već su nižim cenama još više demoralisali i one najupornije proizvođače mleka.

Danas imamo situciju da se prvi put posle dužeg vremena svaka litra mleka preuzima od proizvođača, ali i apsurd da mlekare traže od Vlade da se ukinu prelevmani s namerom da tek stabilizovano tržiste sirovog mleka uruše uvozom jeftinijeg, ističu poljoprivrednici.

Ulogujte se na Vaš nalog

VRH